Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
Köpüklü söndürme sistemleri genellikle parlayıcı ve sıvı kimyasallar ya da yakıtların söndürülmesinde kullanılır. Herhangi bir yangın durumunda parlayıcı maddelerin üzerine boşaltılarak yangının büyümesini engellerler. Köpüklü söndürme sistemleri otomatik ve/veya manuel olarak tasarlanabilirler. Özellikle A ve B sınıfı yangınların söndürülmesinde çok etkilidir. Köpük hortumları, tank söndürme sistemleri, köpük monitör sistemleri ve köpük jeneratörleri gibi farklı uygulamalara sahiptir.
Köpüklü söndürme sistemleri sulu solüsyonlardan oluşturulan ve hava kabarcıkları içeren karışımlar kullanır ve bu söndürücüler parlayıcı sıvılardan daha düşük yoğunluğa sahiptir. Söndürücü parlayıcı sıvı üzerine püskürtüldüğünde ince bir tabaka oluşturarak sıvının hava ile temasını keser ve aynı zamanda soğutma etkisi yaratır. Parlayıcı buhar oluşumunu engelleyip yüzeyleri kapladığı için yeniden tutuşma ihtimalini de ortadan kaldırır.
Köpük kabarcıkları, köpük konsantresinin su ile karıştırılıp köpük solüsyonu üretilmesiyle oluşur. Oluşan bu solüsyon da mekanik bir karıştırıcı ile kabarcıklara dönüştürülür. Sistemlerde kullanılan köpük konsantreleri dört farklı çeşittir:
1. Protein köpük konsantresi: %3 ila %6 oranında solüsyon oluşturacak şekilde su ile seyreltilir ve ham petrol yangınları için kullanılır.
2. Floroprotein köpük konsantresi: Protein köpük konsantresine benzerdir. Sıvı formdaki yanıcının üzerinde parlayıcı buharı engelleyen bir film tabakası olarak yayılır. %3 ila %6 oranında solüsyon oluşturacak şekilde su ile seyreltilir ve ham ya da rafine petrol yangınları için kullanılır.
3. Alkol tipi köpük konsantresi: Genellikle kimyasal tankerlerin ve normal köpük kullanıldığında hasara sebep olan belirli parlayıcı sıvılar ve solventlerin yangından korunumunda kullanılır.
4. Sentetik köpük konsantresi: AFFF ve orta & yüksek genleşme özelliğine sahip köpük konsantreleri 20/1 ila 1000/1 köpük-solüsyon oranları elde etmek için kullanılırlar. Bölgesel ve makine dairesi koruması için uygundur.
Köpüklü söndürme sistemleri düşük ve orta/yüksek genleşme özelliklerine sahip olabilir. Düşük genleşmede kabarcık genleşme oranı düşüktür (20/1’den düşük) ve kabarcıklardaki su miktarı yüksektir. Orta ve yüksek genleşmede ise genleşme oranı 1000/1’e dek çıkabilir. Bu tip sistemlerde su miktarı azdır ve kabarcıklar hafiftir.
Köpüklü söndürme sistemi aşağıdaki ekipmanlardan oluşur:
- Köpük sprinklerleri ve nozulları
- Köpük odacığı
- Köpük monitörü
- Yüksek genleşmeli köpük jeneratörü
- Köpük konsantresi
Özetle;
- Parlayıcı buharın oksijenle temasını engellerler,
- Parlayıcı sıvının yangın anında buharlaşmasını önlerler,
- Parlayıcı sıvı yüzeyi ile alevleri ayırırlar,
- Parlayıcı ile temas halindeki metal yüzeyleri soğuturlar.
Uygulama Alanları:
- Uçak ve helikopter hangarları
- Yanıcı ve parlayıcı madde depoları
- Yakıt istasyonları
- Boya üretim fabrikaları
- Kimya endüstrisi
- Kimya depoları
- Tersaneler
- Petrol rafinerileri