Mutfak Davlumbaz Yangın Söndürme Sistemleri
Mutfak yangınları en tehlikeli yangınlardan biridir zira herhangi bir pişirme ünitesinde veya bacada başlayabilecek yangın, hava kanalları aracılığıyla çok hızlıca binanın ya da restoranın tamamına yayılabilir. Yapılan araştırmalara göre büyük bir yangın atlatan restoranlar genellikle tekrar açılamamaktadır. Bunun sebebi restoran ya da bina sahibinin yalnızca mülkiyet anlamında değil, aynı zamanda müşterilerinin hayatlarını tehlikeye atarak itibar anlamında da zarar görmesidir.
Pişirme yağlarına ait yangınların ayrıcalıklı olma sebebi tutuşmanın ardından sıcaklığın aşırı derecede yükselmesidir. Yağ yangınları yüksek yanıcı özelliğe sahip yağ buharı nedeniyle oluşur. Bu nedenle ancak yağın oksijenle temasının kesilmesi ve yağ sıcaklığının düşürülmesi ile kontrol altına alınabilir.
Mutfak pişirme üniteleri ve davlumbazlarındaki yangınların söndürülmesi için sıvı kimyasal tip söndürücü içeren otomatik söndürme sistemleri kullanılır. Sıvı bir silindir içerisinde mutfak davlumbaz ünitesinin yakınına monte edilir. Pişirme üniteleri, davlumbaz ve bacalara doğru yerleştirilen nozullar ile bu sıvı yangın anında püskürtülür mutfak davlumbaz ünitesine püskürtülür. Yüzeyi kaplayan özel sıvı hem yanan yüzeyin oksijen ile temasını keser, hem de soğutucu etkisiyle yangını kontrol altına alır. Yangının algılaması ise mekanik olarak silindir başlığına bağlı bir tel hattı üzerine kurulan ergiyebilir metal detektörler aracılığı ile sağlanır. Tamamen mekanik biçimde otomatik olarak sistem devreye girer. Eğer istenilirse sistemin devreye girdiği bilgisi yangın alarm sistemine verilebilir.
Sistem tasarımında ana kriterler davlumbaz plenum büyüklüğü, baca adeti ve pişirme ünitelerinin tipleri, adetleri ve büyüklükleridir. Her bir pişirme ünite tipi ve büyüklüğü için gereken söndürücü sıvı miktarı, püskürtme biçimi ve bunlar nedeniyle nozul tipi farklıdır. Pişirme üniteleri ya da davlumbaz bacalarında bir yangın oluşması durumunda nozulların tamamından tüm sisteme sıvı boşaltılır. Bu bilgiler çerçevesinde yangın anında sistemin ihtiyaç duyacağı minimum sıvı miktarı belirlenir ve buna göre silindir seçilerek sistemin borulama tasarımı yapılır.